Qui som

Som una organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans, el coneixement lliure en català i la cultura catalana a dins i fora de la xarxa. Segons els nostres estatuts, tenim el següent objectiu:

Que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per a tothom en qualsevol llengua.

Fundada el 2008 com a Amical Viquipèdia, el 7 de juny de 2013 vam ser reconeguts per part de la Fundació Wikimedia com a organització temàtica afiliada, canviant el nom pel d’Amical Wikimedia. L’associació està sostinguda per voluntaris, igual que tot el moviment Wikimedia. Voleu esdevenir-ne membre? Feu clic aquí.

Junta
Nom Càrrec
Toni Hermoso i Pulido President
Ester Bonet i Solé Secretària
Xavier Dengra Grau Tresorer
Francesc Fort i Silvestre Vocal
Roc Humet Vocal
Vicenç Allué i Blanch Vocal
Línies d’actuació

Les cinc prioritats recollides al nostre pla estratègic 2014 – 2018 són:

 1. Cohesió. Cal mantenir el bon clima intern d’Amical i els forts vincles amb els editors dels projectes, de manera que el creixement de l’organització no faci perdre el vessant personal de compromís voluntari i valors compartits.
 2. Discurs. Volem difondre la manera de fer d’Amical, tenir un discurs que ens ajudi a estructurar i justificar el que fem i que al mateix temps millori el sentiment de pertinença de totes les persones implicades en els projectes.
 3. Contingut. L’objectiu central de qualsevol activitat és millorar l’accés al coneixement i la seva lliure utilització per part de tothom mitjançant l’increment i la millora del contingut de la Viquipèdia en català i dels seus projectes germans, així com difondre la cultura catalana en altres llengües.
 4. Territori. Amical Wikimedia representa socis de diferents zones catalanoparlants i als membres d’altres àrees amb simpaties cap a aquesta llengua i cultura, i és la nostra intenció ser presents a tots aquests indrets per incrementar l’equilibri territorial.
 5. Lectors. Una altra meta que ens plantegem és incrementar el nombre de lectors dels projectes Wikimedia en català, ja que molts d’ells en ser plurilingües recorren a altres versions idiomàtiques o, fins i tot, desconeixen l’existència d’aquestes iniciatives en el seu idioma.

Per assolir aquestes fites, estem duent a terme el següent Pla d’activitats 2018.

Transparència

La nostra voluntat és ser el màxim de transparents possible. És per això que mensualment publiquem en català i anglès els informes d’activitats que recullen les trobades, actes i programes duts a terme. Anualment, els comptes s’auditen de manera externa per a complir els requeriments de transparència de cara als nostres socis i de la Fundació Wikimedia. Paral·lelament, es poden veure igualment de forma pública els resums dels comptes des del seu naixement fins als darrers comptes aprovats en assemblea: 2009, 2010, 2011, 20122013, 20142015 i 2016.

Premis i reconeixements rebuts
 • 2011 – Premi LletrA de projectes digitals a Internet, atorgat per la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Prudenci Bertrana
 • 2011 – Incorporació al Cens d’organitzacions per la promoció de la llengua catalana.
 • 2012 – Premi Pompeu Fabra, categoria de Comunicació i noves tecnologies «pel seu incessant treball per a la consolidació i el creixement de la Viquipèdia en català, que ha tingut com a fruit que la versió catalana d’aquesta enciclopèdia oberta estigui entre les més prestigioses i ben posicionades i sigui homologable i superior en determinats aspectes a les versions de les grans llengües del món».
 • 2013 – Premi Stic, per la seva tasca en l’internet catalana, atorgat per l’associació STIC.CAT.
 • 2013 – En representació de la comunitat viquipedista catalana, Premi Francesc de Borja Moll 2013, atorgat per l’Obra Cultural Balear, per «la gran promoció que fa de la nostra cultura tant des del punt de vista intern, contribuint de manera decisiva a la millora dels recursos culturals disponibles en català, com des de l’òptica externa, en situar la cultura catalana en un lloc destacat dins l’univers de la cultura lliure».
 • 2013 – Nominació al Premi Martí Gasull, atorgat per la Plataforma per la Llengua. El jurat considera que «l’èxit de Viquipèdia és l’èxit col·lectiu i voluntari fruit de la dinàmica pròpia d’una societat que vol posar la llengua catalana al màxim nivell internacional».
 • 2014 – Premi Nacional de Cultura, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.