Què hi ha i què falta sobre il·lustració científica a la Viquipèdia?

Professors i professionals de la il·lustració es van reunir per diagnosticar-ho.

El passat 23 d’octubre es va reunir un grup especialitzat en il·lustració i divulgació científica a l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja de Barcelona per tractar de diagnosticar quins continguts relacionats amb la il·lustració científica caldria crear i millorar a l’enciclopèdia. Aquesta activitat de “viquidiagnòstic”, organitzada per la pròpia escola juntament amb l’associació Amical Wikimedia i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), és un pas important cap a la preparació d’una “Viquimarató” d’edició d’articles que tindrà lloc el proper 21 de novembre.

Participants del "viquidiagnòstic" sobre il·lustració científica

Participants del “viquidiagnòstic” sobre il·lustració científica

Entre les 14 persones reunides hi havia professorat del Cicle de Grau Superior d’Il·lustració, membres d’Amical Wikimedia i de l’ACCC, entitat organitzadora d’Il·lustraciència, i il·lustradors professionals que treballen en els camps de la il·lustració científica, naturalista, mèdica i anatòmica.

Els participants van debatre sobre alguns conceptes relacionats amb la il·lustració de ciència que haurien de tenir un article a Viquipèdia o que haurien d’estar inclosos en articles genèrics. Els especialistes van parlar de les semblances, inclusions i distincions entre il·lustració científica, divulgativa, didàctica, objectiva, naturalista, anatòmica, mèdica, de recreacció històrica o tècnica. Posteriorment van passar a explorar Viquipèdia, en català i altres llengües, per analitzar les entrades relacionades amb aquest camp i veure quines hi falten. A més d’afegir noms d’il·lustradors, expedicions científiques o institucions que podrien tenir una entrada a l’enciclopèdia, van crear una llista prèvia de llibres i publicacions que poden servir com a bibliografia. Per això, van fer servir el sistema Etherpad per poder escriure conjuntament a les pàgines del “Viquiprojecte Il·lustració científica” com a espai de coordinació a Viquipèdia.

El Viquidiagnòstic i la Viquimarató sobre il·lustració científica s’emmarquen dins la iniciativa wikiArS, que busca involucrar les escoles d’art en el coneixement lliure de la Viquipèdia i altres projectes de Wikimedia perquè facin actuacions útils per a l’aprenentatge que alhora siguin aportacions al bé comú. Aquest és el tercer curs que acull aquesta iniciativa, amb la qual estudiants de diverses escoles d’art i disseny estan creant imatges per la Viquipèdia amb l’assessorament d’experts en camps com la geologia, la biologia o la història.

La Viquimarató, que durarà tot el dia 21 de novembre, intentarà omplir les mancances i buits que fins ara té la Viquipèdia en temes relacionats amb la il·lustració científica. Acte obert, però cal inscripció prèvia.

PARTICIPANTS AL VIQUIDIAGNÒSTIC

  • David Gómez, Amical Wikimedia, iniciativa wikiArS
  • Alícia Gallego, professora de la Llotja
  • Miquel Baidal, ACCC, responsable d’Il·lustraCiència
  • Raül Toran, vicepresident de l’ACCC
  • Luís Casado, professor de la Llotja
  • Toni Micó, professor de la Llotja
  • Carles Puche, il·lustrador
  • Jordi Corbera, il·lustrador, vicepresident de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya
  • Dani Roig, il·lustrador
  • Giselle Vitali, il·lustradora
  • Agnès Perelló, il·lustradora
  • Pere Lluís León, il·lustrador
  • Meritxell Campos, il·lustradora, en pràctiques a Amical Wikimedia

One thought on “Què hi ha i què falta sobre il·lustració científica a la Viquipèdia?

  1. Pingback: S’acosta la viquimarató sobre il·lustració científica | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *